u bogatego w kofeinę. Jednak sposób przyrządzania i podawania to nie jedyne rozróżnienie, jeśli chodzi o kawę. Można wybierać spośród różnych odmian, które będą się nieco różniły w smaku i aromacie. Dwoma najpopularniejszymi gatunkami kawy są arabica oraz robusta. Arabica jest zdecydowanie najbardziej popularnym gatunkiem kawy, który jest najczęściej uprawiany. Można wyróżnić wiele odmian arabiki, z których napar będzie się nieco różnił, w zależności z której części świata pochodzi dana kawa. Ziarna brazylijskich odmian kawowca będą miały inny bukiet smakowy, niż te pochodzące z upraw afrykańskich, czy południowo-azjatyckich. Drugim gatunkiem kawy, nieco rzadziej spotykanym niż arabica, jest robusta. Tutaj także można wyróżnić kilka odmian, jednak mniej niż w przypadku arabiki.
Ciśnieniowe ekspresy do kawy
Istnieje wiele różnych metod parzenia i przyrządzania kawy, jednak niewątpliwie stosowanie odpowiednich ekspresów zdecydowanie ułatwia sprawę i pozwala jednocześnie na przygotowanie różnych rodzajów kaw. Najczęściej spotykanymi ekspresami są ekspresy ciśnieniowe, spośród których można wybierać między różnymi modelami, które posiadają inne funkcje. Najbardziej zaawansowane, profesjonalne ekspresy do kawy znajdują swoje zastosowanie głównie w branży gastronomicznej. Oczywiście również w biurach dużych i średnich korporacji używa się ekspresów do kawy. Nie należy także zapominać o domowym zaciszu, w którym też możemy się rozkoszować smakiem wyśmienitej kawy. Ekspresy do kawy sprawdzają się więc zarówno w gastronomii, miejscu pracy oraz, rzecz jasna, w prywatnych domach. W sprzedaży znajduje się wiele modeli, więc wybór odpowiedniego ekspresu, który będzie spełniał nasze wymagania, może wcale nie być taki łatwy. Poszczególne ekspresy mają różne funkcje, chociażby takie jak mielenie kawy, spienianie mleka czy też nawet możliwość samoczyszczenia.
Kawa i kultura
Kawa, poza tym, że stanowi bardzo ważny artykuł spożywczy w handlu, znalazła także swoje miejsce w szeroko pojętej kulturze. Idealnym przykładem mogą być Włochy, gdzie obecne są rytuały picia kawy i bogata tradycja jej przyrządzania w określony sposób. Nie jest to jednak jedyny kraj, w którym kawa stała się elementem kultury. Będąc najbardziej popularną używką, kawa znalazła się w wielu zakątkach świata i stała się napojem, którym delektuje się wiele osób. Czy tego chcemy czy nie, kawa przeniknęła do kultury w sposób naturalny, stając się jej częścią. Istnieje wiele tradycyjnych metod przyrządzania kawy, jeden z nich jest nawet opisany w Panu Tadeuszu, epopei narodowej. Tak samo w wielu utworach, zarówno europejskich, jak i tych zamorskich, można znaleźć wzmianki o kawie. Nie wspominając o kolekcjach w muzeach, zawierających przyrządy do parzenia kawy, czy bogato zdobione filiżanki, w których była serwowana. Także współcześnie obecne są różne rytuały i tradycje związane z kawą, jak chociażby popularne "wyjście na kawę".
Kim jest barista
Nie można sobie wyobrazić jakiegokolwiek miasteczka europejskiego bez przynajmniej jednej kawiarni, a czymże by była kawiarnia bez odpowiednio wyszkolonego baristy? Oczywiście parzyć kawę w domu każdy może, czy to przy użyciu najprostszych metod, czy tych bardziej wymagających. Mianem baristy jednak, określa się osobę, która zajmuje się parzeniem, wybieraniem oraz serwowaniem kawy zawodowo. Żeby móc poszczycić się tytułem baristy, należy najpierw ukończyć odpowiedni kurs. Szkolenie można podzielić na dwa rodzaje, jeden dla początkujących, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą oraz dla profesjonalistów, którzy chcą się podszkolić w swoim fachu. Niektórzy dystrybutorzy kawy oferują właśnie kursy dla baristów. W skład takiego szkolenia wchodzi nauka umiejętności, takich jak znajomość różnych gatunków kawy, oczywiście przyrządzanie kawy, odpowiednie spienianie mleka, czy też dbanie o ekspresy oraz obsługiwanie klientów. Po ukończonym szkoleniu można nie tylko pracować w zawodzie, ale także brać udział w Mistrzostwach Baristów.
Sposoby podawania kawy
Podstawowy podział kawy na czarną i białą już powoli odchodzi w niepamięć, biorąc pod uwagę różnorodność serwowanych rodzajów kaw. Oczywiście podział na kawę białą i czarną ciągle obowiązuje, aczkolwiek niekoniecznie już pod tymi samymi nazwami. Obecnie do jakiejkolwiek byśmy się nie udali kawiarni, czeka nas nie lada wyzwanie pod postacią wyboru rodzaju kawy, na który mamy ochotę. Od małego, czarnego espresso, poprzez cappuccino, na różnych rodzajach caffe latte kończąc - wybór jest szeroki, a to jeszcze nie wszystkie możliwe opcje. Do wyliczanki należałoby dodać jeszcze flat white czy americano. Można do tego dodać już bardziej swojsko brzmiącą kawę po wiedeńsku z dodatkiem bitej śmietany, czy kawę po irlandzku z tak zwaną wkładką. To oczywiście nie wszystkie rodzaje kawy, jakie można spotkać. Każdy z tych rodzajów charakteryzuje się czymś innym i posiada swój własny sposób przyrządzania. Można więc z całą dozą pewności stwierdzić, że na brak różnorodności w tej kwestii narzekać nie możemy.