tego pewni. I wymieniają także zalety kawy. Pod warunkiem, że nie pije się jej litrami i nie jest zbyt mocna. Bo taka rzeczywiście może zaszkodzić. W każdym przypadku wskazany jest umiar. Na pewno mniej od kawy sypanej szkodzi kawa włoska lub cappuccino, czy nawet ta z ekspresu. Lecz niektórzy ludzie uwielbiają kawę po turecku. I ci muszą uważać dla dobra swojego zdrowia, aby nie przesadzić z jej ilością. Sprzedaż kawy z każdym rokiem wzrasta, gdyż jest to bardzo popularny napój i jednocześnie smaczny z domieszką mleka lub śmietanki. W samej Brazylii która jest największym producentem kawy na świecie sprzedaje się jej 2,45 milionów ton rocznie. Główną giełdą na świecie, gdzie odbywa się sprzedaż i kupno kawy jest Nowojorska Giełda Kawy i Cukru. A największy port przeładunkowy kawy znajduje się w niemieckim Hamburgu. Kawa dopieszcza nasze podniebienie od kilku wieków. W Europie pojawiła się w szesnastym wieku, a w Polsce sto lat później.
Później stawia się już na inne
Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny napój większości z nas. Już sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, że chce nam się więcej. Tym bardziej więc warto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
Wśród kaw włoskich największym uznaniem cieszy się espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejną, ciekawą kawą jest lungo, do której parzenia dodaje się więcej wody, niż do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy może być za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstawę dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale także świeże jej zmielenie i zaparzanie. Wówczas aromat i smak takiej kawy będzie niesamowity. Kawa włoska nie może zatem obyć się bez dobrego traktowania.
Sprzedaż kawy we Włoszech, jak i na całym świecie stale rośnie, dlatego ten napój nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ciągle podbijają nasze kubki smakowe i skutecznie budzą na kolejny, dobry dzień.
Oprócz walorów smakowych i pobudzenia oferuje
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Do Polski trafiła już w XVII wieku i od tego czasu zyskiwała coraz większą popularność. Według statystyk, dziś prawie połowa Polaków rozpoczyna swój dzień od filiżanki kawy, co czyni ją jednym z najpowszechniejszych surowców kuchennych. Jeżeli codziennym rytuałem jest sięgnięcie po kawę, warto zastanowić się nad wyborem odpowiedniego produktu. Poza wyrobami najpopularniejszych firm, dostępnych na rynku, często wybierana jest też kawa włoska, którą wiele osób ceni ze względu na swój wyjątkowy smak i mnogość aromatów. Sprzedaż kawy i wzrost jej popularności powoduje pojawienie się różnych jej form. Zakupione ziarna mogą być niepalone lub palone. Dostępna jest również kawa mielona i rozpuszczalna.
Oprócz walorów smakowych i pobudzenia, oferuje nam wiele korzyści zdrowotnych, gdy spożywamy właściwe jej ilości. Między innymi zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby i cukrzycę. Jest też źródłem magnezu i witamin z grupy B.
Jeśli spożywamy dużo kawy, warto wybrać taką, która cechuje się wysoką jakością i wysoką zawartością substancji odżywczych.