rzez wiele lat wokół kawy nagromadziło się bardzo dużo mitów i kontrowersyjnych informacji. Bywały czasy, że była uznawana za niezdrową, potem za zdrową i wszystko się tak przeplatało. Obecnie, po wielu badaniach, można stwierdzić, że kawa jest napojem, który korzystnie wpływa na zdrowie człowieka, o ile nie przesadzamy z wypijaną ilością. Sugerowaną idealną opcją są 3 filiżanki dziennie. Ciekawe jest także to, że preferencje smakowe dotyczące kawy są bardzo zróżnicowane. Dla niektórych ideałem jest typowa kawa włoska - czarna, mocna, gęsta - na przykład espresso. Inni wolą rozcieńczone napary, jak americano, a jeszcze inni preferują lekką kawę z dodatkiem mleka, jaką jest macchiato, cappuccino czy latte. Jednak niezależnie od gustów smakowych, powinniśmy wybierać ziarna kawy wysokiej jakości. Kawa włoska jest uznana za jedną z najlepszych, a że sprzedaż kawy jest prowadzona na bardzo szeroką skalę, nie będziemy mieli żadnych problemów z jej zdobyciem.
Kawa to najlepszy napój na poranne
Kawa to najlepszy napój na poranne rozbudzenie. Większość ludzi rozpoczyna swój dzień od filiżanki gorącego, czarnego espresso. Doskonale w tej roli sprawdza się kawa włoska. Pełna bogatego smaku i aromatu. Jeśli komuś taki rodzaj kawy wydaje się być za mocny, może do smaku dodać sobie mleka. Kawa jest wtedy delikatniejsza i może przypaść do gustu większej ilości koneserów kawy. Liczne promocje sprawiają, że coraz częściej do użytku domowego kupowane są ekspresy ciśnieniowe. Powodują one, że za sprawą jednego przycisku możemy się delektować dowolnie wybranym napojem. Od caffe latte do podwójnego espresso. Dla każdego coś innego. Sprzedaż kawy dzięki temu rownież rośnie, gdyż lepszej jakości ziarna kawy smakują bardziej, niż produkt byle jakiej jakości. Jeśli chcemy delektować się napojem, to powinniśmy użyć do jego przyrządzenia najlepszej jakości składników. A jeśli już mamy to wszystko, to ważne jest również w czym tę kawę zaserwujemy. Producenci prześcigają się w wymyślaniu przeróżnych udogodnień i gadżetów. Na przykład szklanki z podwójnymi ściankami pozwolą dłużej zachować temperaturę napoju.
corretto czyli espresso z dodatkiem grappy
Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny napój większości z nas. Już sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, że chce nam się więcej. Tym bardziej więc warto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
Wśród kaw włoskich największym uznaniem cieszy się espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejną, ciekawą kawą jest lungo, do której parzenia dodaje się więcej wody, niż do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy może być za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstawę dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale także świeże jej zmielenie i zaparzanie. Wówczas aromat i smak takiej kawy będzie niesamowity. Kawa włoska nie może zatem obyć się bez dobrego traktowania.
Sprzedaż kawy we Włoszech, jak i na całym świecie stale rośnie, dlatego ten napój nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ciągle podbijają nasze kubki smakowe i skutecznie budzą na kolejny, dobry dzień.